сряда, 21 октомври 2015 г.

Есен ни зове...

Една прекрасна тема, на която откарахме 2 седмици и половина и беше много успешна :)

Малкия ми Ежко става все по осъзнат и интересен...

Речника му е доста богат и всеки ден научава нова дума, хубавото е, че се опитва да ги казва правилно, освен разбира се любимата му дума "Бобе", което е самолет, а наскоро вече означава и топче.

Това бяха и неговите последни седмици от годинката му и половина, и е невероятно колко бързо расте, променя се и попива всичко като гъба. Една сладка малка гъбка с прекрасна усмивка :)

Докато приготвям материали, а понякога ги правя пред него, му е доста интересно, при избирането на песни искаше пак и пак, и пак да пеем, като това продължи през всички дни дори и сега.

В занималнята започвахме с игрите с пръсти и стихчета, добавих и една игра за дъжда, която всички деца харесаха:
Дъждът започва да ръми - на дланта с едно пръстче започваме да почукваме ( трябва да е тихо) и се чува наистина дъжд :) , след това слагаме 2,3,4 пръстчета и накрая за порой пляскаме.
А след дъжда са пораснали големи гъбките, пеем за Гъбка червенушка.
За финал им давам купичка с ламинирани листа, всеки си взима и се правим на дървета, вятъра духа, падат листата, учим, горе, долу, крием листата, въртим се. ( Ежко, често се спираше на улицата, взимаше листа и започваше да ми обяснява как падат листата, върти се, духа с уста и накрая ги пуска, прекрасно е чувството когато видиш плодовете на своя труд)

А ето и материалите които бях подготвила:

Направих сензорна кутия с различни есенни предмети като: листа, кестени, орехи, шишарки, царевица и др. Ежко не и обърна особено внимание, но с удоволствие събрахме нужните неща на разходка в парка.

Есенно дърво с пластелин. Това беше хит. Ежко всеки ден се занимаваше с него и то не малко време и като цяло наблюдавам, че му харесва играта с пластелин. Караше да му правя топчета, а после ги сплесквахме върху дървото, дори започна да ме имитира как правя топчетата.

Правене на отпечатъци. Отново от топ материалите, все пак има пластелин. Занимаваше се доста съсредоточено и естествено след всеки печат се чуваше "Еееее", ще рече красиво :)

Сортиране по цветове на листа. И това имаше успех, Ежко си ги сортираше както си знае, все още не гледа цветово да ги направи, по скоро му беше интересно самото забождане. А на Г. от групата това му беше любимо :)

Сортиране по цвят на ябълки и круши. Тук Ежко нещо не се впечатли. Но пък други деца оцениха материала.

Сортиране на орехи и лешници. Тук ударих на камък, почти никой не им обърна внимание, освен да се разхвърлят.

Броим със зар и кестени. Тук освен Ежко, май никой не му обърна внимание. Може би защото е присъствал в правенето на зара и го забелязва повече, пък и аз пробвах първо с него, показах му какво да правим- хвърляме зара, броим точките, след това слагаме на всяка точка кестен, и на него му допадна доста идеята да слага кестени, но за кратко, няколко пъти само сме играли с нея.


Нанизване на листа на дърво. Въпреки че не взимаше, често материала, вземеше ли го доста се концентрираше и много се радвам, че успя да наниже копчетата на дървото.


Лепене на ябълки. В началото не се впечатли особено, но от време на време взимаше и играеше за кратко. Мислех, че доста повече ще му хареса, но други деца път доста играха...

Доста се занимаваше и със зеленчуците , те са голям хит, реже, бърка, храни зайчето :)


Водих го за първи път на керамика, аз самата съм ходила дълги години, хареса му доста, най- много това, че имаше батковци и каки, които му обръщаха внимание, доста поиграхме с глината, мачкахме, правехме полянка, с гъбки и самолети, той ми казваше какво да направя, после му го давах, а той лепеше на поляната, играхме така близо 40 мин., което е доста добре за неговата възраст. Показах му и как може с остър предмет да направим очи и уста, след което той се захвана да дупче, само че той направо си правеше трето всевиждащо око хаххаха

Ето и творческите ни дейности... Най му хареса рисуването с клечка за уши.

Родиха ни се и кученца, Ежко е много внимателен и нежен с тях, само напоследък нещо ги тормози, но това по скоро е рядкост.

Помагаме и на село...

На края на заниманията завършвах със зайо, който е бебе и ние ще му разкажем какво става през есента:
Първо разпиляваме листа, казвам, че през есента падат листата, духаме с уста, като вятър, а листата пускаме на земята,
после вали дъжд, отново играта с дъжда и пеем :
Капят, капят, капчици навън, зън зън зън,
по стъклата, по вратите и се леят по стените, зън, зън, зън.
Само петльо вън стои, той от студ не се бои,
поизмокрил си крилата, таз беда му е позната, зън, зън, зън.
После повтаряме с инструменти (маракаси, барабани и каквото имаме)
После питам къде са птичките. Отишли са на топло и са оставили на зайо за спомен перца, пускам от високо да падат и зайо решава, че ще гъделичка децата и майките( любима част).
Казваме и някой друг плод разтящ през есента, после играем ощя няколко игри.

Посетете и нашето магазинче :) ще намерите интересни образователни игри :)


Няма коментари:

Публикуване на коментар