неделя, 21 февруари 2016 г.

Предизвикателство: Тема Птици

Здравейте, приятели!
Това е вече третата седмица от проектът ни, в която ви предизвикваме с третата ни тема: Птици! Очаквайки с нетърпение пролетта решихме да подготвим мъниците от рано за завръщането на птичките от юг, като им обърнем по-специално внимание :) Ето и нашите предложения:

Мама Магдалена


    Птиците са ни много интересна тема, затова си намислихме много занимания с тях.
1. Направихме си оригами гълъби. Избрах гълъби, защото хем доста си приличат на птици, хем са леснички. Инструкции намерих тук. Аз сгъвах, тя приглаждаше с пръсти. През това време ѝ говорех за гълъбите, че летят, че казват „гу“ и т.н. Направихме два големи и два малки от разноцветна хартия и ги залепихме с лепило на син лист, за да „летят в небето“, след което ги залепихме с тиксо на витрината, за да ги гледаме от време на време и да си припомняме за тях. Направихме и още един голям гълъб, с който Веда „летеше“ из стаята (гушнала и бебето си), та направихме и физзарядката. 



2. Пате от пластелин. Аз правих патето, а Веда – водата, в която то ще „плува“. Интересното е, че явно реши да направи водата на „вълнички“. След това игра с патето, а аз ѝ говорих за това, че има птици, които плуват.


3. Колкото и да е нищожно фенерчето на телефона ми, нямаме друго, така че използвахме него, за да си направим „птица на стената“ в банята. Вечер го правим на стената в спалнята, докато се обличаме за лягане и Веда вече чака с нетърпение сянката на ръцете ми да оживее на стената. 




4. Гледахме клипче как се излюпва пиленце. През това време ѝ говорих за това, че птиците вият гнезда и снасят яйца и т.н. Направихме си импровизирано гнездо от форма за кекс и есенни листа. Сварих три яйца, но едното се пукна при варенето и реших да се опитам да измъкна вътрешността, като оставя черупката цяла. Получи се и в нея сложих патето от пластелин. Веда нареди листата и сложи двете цели яйца, а третото го мушнах аз. Тя веднага посегна към него и с огромна изненада установи, че от него се „излюпва“ пате. След като отново поигра с патето, си го сложихме на рафта, в част от черупката, за да мога да я подсещам от време на време, че птиците се излюпват от яйца.



Мама Ивелина


Ето нашето занимание на тема птици.
Направихме си сурови бонбони птички с яйчица в гнездо.

 

 Мама Ани



   Птици… Известно време се чудех, с какво точно да се занимаем по темата за птиците и един ден разходка в градската градина реши дилемите ми. Започнахме да храним гълъбите. Тук един, там два… Накрая долетяха поне 20. Изживяването беше страхотно за Бобо и приятелчетат му – Сашко и Калоянчо /на майките също ни хареса, особено на мен :р/. Следващите дни времето се влоши и реших, че щом не излизаме много, много  ще си храним птиче вкъщи. Пробвахме да си повикаме на терасата, но без успех. И съответно си направихме наше птиче. Хранихме го с червейчета /направени от различни материали – ластик плат и стар спукан балон, за да може да пипа и изучава различни материи/. Самото птиче е направено от пластмасова кутия, плат, копчета и една хартиена тръбичка. Хартиената тръбичка изигра важна роля – в горният си край бе човката на птичето, а долният край и беше дупето. Както всяко живо същество, горкото птиче не може само да яде… трябва и до тоалетна да ходи. Направих го с голям ентусиазъм, но Бобо не игра много дълго с него. Първото хранене беше изключително развълнуван, дори пожела да опита червеите, но след това бързо му омръзна. Все още храним птичето, макар и рядко :р

 


Мама Вероника

   Темата птици е доста интересна и обширна, спряхме се на кълвача. Той си знае още от разходките в парка, че кълвача е птица и че чука по дърветата, често се заслушваме в песните на птиците. започнахме с клипче, на което научихме, че кълвача живее в дупки в дървото (хралупи) и че чука по дърветата за да търси червейчета. На следващия ден разгледахме жизнения цикъл на кълвача, принтирах за да имаме нагледна опора, а после от пластелин правихме яйца, бебетата, малките кълвачета и накрая майката, а на къде и без червейчета smile emoticon" 
   


 Мама Фани

 Първо направихме ето тези птички от рула от тоалетна хартия. Първо прегънахме едната част на рулото, така че да се получат две издутини и така птиците приличаха малко на сови :) Децата ги оцветиха и им залепиха очи, както и предварително изрязани от мен "човки" и "пера".


   Направихме си и отпечатъци от ръце, които украсихме като птици с очи, човки, "пера" и пухкави топчета.

   По време на заниманията си говорихме за различните видове птици, а Ани нарисува и "небе", където птиците летят. Още снимки и повече за тези ни занимания може да видите тук.



   Това са нашите предложения, а вие какво бихте измислили на тема Птици?

   Позабавлявайте се с децата си, снимайте заниманията и ги публикувайте тук като коментар или в страницата ни във Facebook пак като коментар под съответния пост! Няма възрастови ограничения! Действайте и вдъхновете други родители с идеите си! А най-интересното занимание ще спечели награда - ваучер от 5лв. от магазин Ежко Бежко!

ПРЕДИЗВИКВАМЕ ВИ! :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар