понеделник, 29 февруари 2016 г.

Тема Баба Марта

Здравейте, приятели!
Това е вече четвъртата седмица от проектът ни, в която ви предизвикваме с четвъртата ни тема: Баба Марта! :) Ние влязохме в ролята на баба Марта и заедно с нашите дребосъци ви предизвикваме да развихрите въображението си J

Баба Марта бързала,
мартенички вързала:
морави, зелени,
бели и червени.
Първом на гората —
да листят листата.
И да дойдат всичките:
щъркелите, птичките,
първият певец,
Косер хубавец.
После на градините —
да цъфтят гиргините
и латинки алени,
и божури шарени.
Ябълки да зреят,
круши да жълтеят.
А пък на дечицата
върза на ръчицата
мартеници чудни
със ресни червени.
да са ранобудни,
да растат засмени.



Ето и нашите предложения:

Мама Ивелина


С Йони очакваме с нетърпение баба Марта. Отдавна сме запретнали ръкави и сме развихрили с белите и червени конци и жива вълна. За вас подготвихме един интересен проект подходящ дори и за най-малките.
Йони много се забавлява и дори сама слага лепилото на картончетата. Накрая имахме лепило не само по хартията но и по пръстите, но това е поправимо 


Мама Магдалена


Двудневна задача – направихме си картичка. Взех зелена хартия и пастели, за да се открояват и белият, и червеният цвят. Нарисувах мостри. Разбира се, беше почти безсмислено, защото тя си надраска каквото където ѝ хареса. В крайна сметка остана много доволна от резултата. На следващия ден с ножичка изрязах дупчици по късите страни на листа, взех голяма игла и вденах едновременно бяла и червена прежда. Показах на Веда как ще „избродираме“ мартенички по края на листа. Справи се напълно сама, само се налагаше да ѝ обръщам листа, защото две ръчички не ѝ стигнаха и за това. Панделките, разбира се, вързах аз.


Направихме си курабийки и ги нарисувахме в бяло и червено. Веда отмери захарта (1/2 ч.ч.), сипа си я в съда, заедно с олиото (1/2 ч.ч.) и започна да ги бърка, докато аз изстисквах портокалов сок (1/2 ч.ч.). Добавих сока и настъргах от кората, после сложих малко сода и брашно (малко повече от 1 ч.ч.) и с дървена лъжица замесихме меко тесто. Редувахме се коя да бърка, другата сипваше брашното лъжица по лъжица. Почистихме масата, за да разточим на нея тестото и да правим формички. Пекохме на 200 градуса 10-на минути (малко ги загорихме, защото се наложи спешна смяна на гащи), а междувременно си забъркахме от 1 белтък и малко бяла захар смес за целувки, половината от която оцветихме с червена боя за сладкиши. Когато курабийките изстинаха, ги нашарихме. Бъркотията беше голяма и падна чистене и пране, но пък и двете бяхме доволни.


Направихме си и класическа мартеничка. Около Ведините пръстчета мотах прежда (тя не се справи с тази сложна задача сама), вързах по средата и разрязах краищата, за да направим помпон. После ѝ връчих ножичката за оформяне на помпона. Справи се прекрасно и беше във възторг от стореното. С готовата мартеничка си закичихме кучето.


Мама Ани


Март месец чука на вратата, но ние посрещаме новата тема за мартеничките леко болни /мама и тате/, в комбинация с никнещи зъби на Бобо. Въобще много интересно. Въпреки това се разровихме в старите прежди на баба и направихме няколко лесни и традиционни мартенски кончета. Нарекохме ги за здраве и вече чакат своя получател. Бобо много се забавляваше докато се рови из преждите и ги мотае насам натам. Не най- успешно ми помогна в държането на конците, докато ги навивах, но получихме краен резултат.  Говорихме си за цветове, пипахме различни материи конци и си говорихме за символиката на мартениците. Това от нас тази седмица. Призоваваме ви и вие да споделите, какви мартенички сте направили! До нови срещи и с нови сили за следващата тема 

ПС. След като на мама и мина хремата направихме още едно занимание с мартенички. Набоцкахме клечки за  зъби върху стериопор и навихме червен и бял конец около тях. Получи се къщичка, където Бобо реши да настани няколко ореха.


Мама Фани


Ние правихме мартеничка-гирлянд - за украса по случай първи март. Изрязах ленти от бяла и червена хартия, Еви мажеше с лепило единия край, промушваше и аз й помагах да ги залепим така, че да се получат кръгчета, закачени едно за друго.



Мама Вероника


Ние правихме мартенички от вълна. Във формички слагаме вълна, после мокрим с гореща вода и сапунче, и с пръст започваме да стрпваме вълната, махаме от формичките и доуформяме. Най ни хареса да правим топчета от вълна, да го мачка, мажейки се с пяната, да пуска мартеничките ту в студената, ту в топлата вода, с лъжичката боравеше, включи се после и тати, беше много забавно, препоръчвам с две ръце да пробвате и вие, после не забравяйте да ни се похвалите :) 






Това са нашите предложения, а вие какво бихте измислили на тема Баба Марта?

   Позабавлявайте се с децата си, снимайте заниманията и ги публикувайте тук като коментар или в страницата ни във Facebook пак като коментар под съответния пост! Няма възрастови ограничения! Действайте и вдъхновете други родители с идеите си! А най-интересното занимание ще спечели награда - ваучер от 5лв. от магазин Ежко Бежко!

ПРЕДИЗВИКВАМЕ ВИ! :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар